Ga jij één of meerdere stopcontacten vervangen in jouw woning? Dan koop je mogelijk lukraak een stopcontact bij de plaatselijke bouwmarkt. Verstandig? Nee, niet bepaald. Er zit namelijk wel degelijk verschil in de soorten stopcontacten die te koop zijn. De meeste mensen hebben hier echter geen weet van. Toch is het handig om de verschillen te weten voor jij nieuwe stopcontacten koopt. Daarom lichten wij hieronder de verschillen tussen twee soorten wandcontactdozen uit: geaarde en niet-geaarde. Zodoende ben jij in staat om straks het juiste stopcontact voor jouw woning te kiezen.

Het veiligste stopcontact

In de elektrische installatie in jouw woning kan kortsluiting ontstaan. Ook kan de bliksem inslaan. In beide gevallen ontstaat overspanning. Indien jij niet-geaarde stopcontacten hebt, kan elektrische apparatuur hierdoor onder stroom komen te staan. Dit geldt eveneens voor lichtschakelaars en stopcontacten. Een aanraking met een schakelaar, stopcontact of elektrisch apparaat kan ervoor zorgen dat jij een stroomschok krijgt. Dit wil jij natuurlijk voorkomen. Daarom doe je er goed aan voor geaarde stopcontacten te kiezen. Deze wandcontactdozen zorgen er namelijk voor dat er geen spanning komt te staan op elektrische apparaten en schakelaars.

Hoe wordt het verschil veroorzaakt?

Het moge dus duidelijk zijn dat geaarde stopcontacten een stuk veiliger zijn dan niet-geaarde. Hoe dit precies komt? In feite wordt dit verschil veroorzaakt door slechts één draadje: de aardedraad. Deze is geelgroen van kleur en je vindt hem altijd aan de achterzijde van het stopcontact. Er is dus niet alleen een blauwe en een bruine draad aanwezig, maar ook een geelgroene. Bij een niet-geaard stopcontact tref je enkel de eerste twee aan. De derde draad zorgt ervoor dat stroom bij overspanning wordt afgevoerd naar de aarde. Dit gebeurt via een aarderail in de meterkast. De overtollige energie wordt afgegeven aan de aardbodem, waardoor apparaten en dergelijke niet onder stroom komen te staan.

Een beroep op een elektricien doen

Wil jij jouw stopcontacten vervangen? Vraag je dan eerst af of het verstandig is dit zelf te doen. Vervang jij een geaard stopcontact door een ander geaard stopcontact? Dan is het niet bepaald lastig. Je hoeft in dat geval namelijk alleen de kabels aan te sluiten aan de achterzijde van de wandcontactdoos. Worden niet-geaarde stopcontacten vervangen door geaarde varianten? Dan is het verstandig hiervoor een elektricien in te schakelen. Zo moet er namelijk een aardedraad getrokken worden naar de stopcontacten. Ook moet er een aarderail komen in de meterkast. Indien jij dit laat doen door een elektricien, wordt alles op de juiste wijze aangesloten. De kans op problemen wordt zodoende tot een minimum beperkt.