Steeds meer huizen in Nederland stappen over van het koken op gas naar inductie of keramisch. Niet alleen is dit veel beter voor het milieu, maar het is ook een stuk minder gevaarlijk. Bovendien gaat eten koken op een inductieplaat vele malen sneller. Hoe dit komt? Doordat er een magnetisch veld ontstaat op deze kookplaat, waardoor eten snel warm wordt. Om zo’n magnetisch veld te krijgen, is er extra stroom benodigd. Met een gewoon stopcontact lukt dit niet, maar met een perilex aansluiting wel. Maar wat is zo’n perilex aansluiting nu eigenlijk precies?

Geen twee, maar vier openingen

Wanneer jij een perilex aansluiting en een normaal stopcontact naast elkaar legt, valt het verschil je direct op. Waar een gewone wandcontactdoos twee openingen heeft voor de stekker, zijn dit er bij een perilex aansluiting vier. Om dit stopcontact te gebruiken, moet er dus een speciale stekker aanwezig zijn. Niet ieder apparaat kan hierdoor aangesloten worden op zo’n aansluiting. Vaak wordt perilex alleen gebruikt voor apparaten die veel stroom nodig hebben, zoals een kookplaat of een sauna. Dankzij een perilex aansluiting kunnen deze ook gewoon werken en vliegen niet telkens alle stoppen eruit.

Hoe kan het dat perilex meer stroom kan geven?

Een perilex aansluiting kan meer stroom geven dan een gewoon stopcontact. Hoe dit precies komt? Doordat er twee keer zoveel fasen zijn als bij een normaal stopcontact. Daarom heeft een perilex stekker ook vier in plaats van twee pennen. Bij een gewoon stopcontact lopen een blauwe en bruine draad naar de wandcontactdoos voor de aan- en afvoer van elektriciteit. Soms is er ook nog een geelgroene draad aanwezig, de aarde. Bij een perilex aansluiting gaat het om vijf draden: twee bruine, twee blauwe en een aardedraad. Meer kabels betekent automatisch ook meer stroom. Een perilex aansluiting zorgt er dus voor dat ook de zwaardere apparaten in jouw woning kunnen werken.

Een perilex aansluiting installeren

Heb jij een kookplaat met een perilex stekker gekocht, maar is er nog geen aansluiting aanwezig? Dan moet deze er eerst komen voor jij de kookplaat kunt gebruiken. Installeer deze bij voorkeur achter de kookplaat, zodat de stekker zonder problemen ingeplugd kan worden. Het is overigens niet alleen een kwestie van het plaatsen van een perilex aansluiting. Er moet namelijk ook een speciale groep in de meterkast komen waarop het stopcontact wordt aangesloten. Vaak wordt een perilex aansluiting gekoppeld aan twee groepen. Kortom: een pittige klus dus, zeker wanneer jij hier geen ervaring mee hebt. Weet je niet hoe je te werk moet gaan? Schakel dan een elektricien in voor de perilex aansluiting. Voor hem is het gesneden koek, waardoor jij zeker weet dat het geheel op de juiste manier aangesloten wordt.