Een stopcontact beveiligen is ongetwijfeld niet het eerste waar u aan denkt. Toch kan het verstandig zijn, zeker wanneer u kleine kinderen heeft. Waarom? Omdat kinderen graag op ontdekkingstocht gaan in huis zodra zij zichzelf kunnen voortbewegen. Indien u lage stopcontacten heeft, kunnen zij hun vingertjes of speelgoed in één van de openingen van een stopcontact steken. Het gevolg is dat zij een flinke opdonder krijgen. Reden genoeg om uw wandcontactdozen te beveiligen. Maar hoe beveiligt u stopcontacten eigenlijk? Dat vertellen wij u in onderstaande tekst.

Kinderveilige stopcontacten

De makkelijkste manier om uw stopcontacten te beveiligen, is door voor kinderveilige stopcontacten te kiezen. Deze wandcontactdozen zijn voorzien van een vast afdekplaatje. Dit plaatje zorgt ervoor dat de openingen afgesloten zijn wanneer er geen stekker in het stopcontact zit. Om het stopcontact te openen, plaatst u de stekker op de juiste plaatst op het afdekplaatje en draait u deze een stukje. Hierdoor opent het plaatje, waardoor u de stekker in het stopcontact kunt steken. Haalt u de stekker er weer uit? Dan worden de openingen direct weer afgesloten na het verwijderen van de stekker. Een kind kan hierdoor nooit bij de openingen van het stopcontact komen.

Afdekplaatjes om uw stopcontact te beveiligen

Heeft u geen kinderveilige stopcontacten? Dan kunt u ervoor kiezen om uw huidige wandcontactdozen te vervangen door deze stopcontacten. Dit kost alleen behoorlijk wat geld, waardoor niet veel mensen dit doen. Gelukkig kan het ook naders. U kunt uw stopcontacten namelijk ook beveiligen met behulp van afdekplaatjes. Dit plaatje plakt u in uw stopcontact, waardoor de openingen niet langer bereikbaar zijn. Wel blijft het mogelijk een stekker in het stopcontact te steken. U opent een stopcontact met afdekplaatje op dezelfde manier als een kinderveilig stopcontact. Let wel op dat u deze plaatjes niet aanbrengt op stopcontacten waarop zware apparaten zijn aangesloten, zoals uw wasmachine. Het plaatje kan dan heet worden en smelten.

Blinde pluggen om uw stopcontact te beveiligen

Een laatste mogelijkheid om uw stopcontacten te beveiligen, is met behulp van blinde pluggen. Deze pluggen steekt u in de wandcontactdoos wanneer hier geen stekker in zit. U verwijdert de pluggen met behulp van uw nagels, of met een bijgeleverd sleuteltje of een zuignap. Blinde pluggen lijken op het eerste oog misschien ideaal, maar toch is dit de minst betrouwbare optie voor wat betreft stopcontact beveiliging. Waarom? Omdat u niet moet vergeten de plug weer in het stopcontact te doen wanneer u deze gebruikt heeft voor een elektrisch apparaat. Vergeet u dit wel? Dan liggen de openingen van het stopcontact alsnog vrij. Bij kinderveilige stopcontacten of afdekplaatjes is dit niet het geval.

Schakel een elektricien in

Wilt u uw stopcontacten beveiligen, maar weet u niet goed hoe u dit aan moet pakken? Doe dan een beroep op elektricien Houtman. Hij kan bij u langskomen om de situatie te bekijken en u vervolgens adviseren wat de beste optie is. Wilt u uw huidige wandcontactdozen vervangen door kinderveilige stopcontacten? Dan kan een elektricien deze klus voor u uitvoeren. Door dit uit te besteden heeft u straks niet alleen veilige stopcontacten, maar weet u ook zeker dat ze werken.