Het klinkt misschien als een hele klus en als iets wat u niet makkelijk zelf kan doen. Een stopcontact verplaatsen kan best makkelijk zijn.  Met de juiste voorzorgsmaatregels kunt u dit eenvoudig zelf thuis doen. Hier onder volgt een stappenplan, waarmee u dit goed en veilig kunt uitvoeren.

Waarom stopcontact verplaatsen?

Bent u net verhuist of woont u al een lange tijd in een wat ouder huis? Dan zitten sommige stopcontacten misschien niet op de plek waar u ze hebben wilt. Ze zitten vaak te hoog, of net achter een meubel, maar u heeft ze wel nodig. U kunt er dan voor kiezen om de stopcontacten te verplaatsen.

Stappenplan om zelf een stopcontact te verplaatsen

  1. Stroom uitschakelen

Het allerbelangrijkst als u met elektriciteit aan de gang gaat, is om de stroom uit te schakelen. Zo voorkomt u ernstige ongelukken met stroom. Controleer dit altijd nog even vóór u aan de slag gaat

  1. Het huidige stopcontact verwijderen

Schroef het stopcontact los en haal hem er voorzichtig uit. Let op dat de draden er nog aan vast zitten en maak die langzaam los. Kijk hierbij goed hoe de oude installatie er uit ziet om het vervolgens bij de nieuwe precies hetzelfde te doen.

  1. Verwijder de draden

Maak de draden los uit de lasklemmen. Nu kunt u de draden volledig er uit trekken. Hier komen vervolgens de nieuwe draden te lopen, houdt dus goed in zicht waar deze liepen.

  1. Gat maken voor het nieuwe stopcontact

Kies de juiste locatie voor het nieuwe stopcontact, meet dit goed af. Op die plek moet u een rond gat met een diameter van 80mm maken. De diepte is afhankelijk van de nieuwe inbouwdoos. Controleer deze dus van tevoren. Zorg ervoor dat het gat vervolgens nét iets groter zodat u het goed vast kan zetten.

  1. Inbouwdoos op de nieuwe plek

Bouw de nieuwe inbouwdoos in het gat dat u zojuist heeft gemaakt. De inbouwdoos mag niet uitsteken en moet perfect passen.

  1. PVC buis plaatsen

Maak eerst een sleuf van het oude stopcontact naar het nieuwe stopcontact. De buis moet een stuk van de muur af komen te liggen. Maak de PVC buis op maat zodat die past vanaf de bestaande buis tot aan de nieuwe inbouwdoos. Haal het stof weg en plaats de PVC buis in de sleuf. Zet de PVC buis vast aan de inbouwdoos met cement of mortel.

  1. Draden aanleggen

Bij een geaard stopcontact zijn er drie draden en bij een ongeaard stopcontact zijn er twee draden. Let goed op welke waar bij hoort en sluit ze op de juiste ladingen aan, doet u dit verkeerd dan zal er kortsluiting ontstaan zodra er stroom op staat.

  1. Stopcontact verplaatsen

Als laatste is het tijd om het stopcontact te monteren en te controleren of het goed werkt. Ook kunt u de afwerkingen nog mooi maken.

Zelf stopcontact verplaatsen of toch door een professional?

Als u het stappenplan goed heeft doorgenomen kunt u alle spullen aanschaffen en aan de slag gaan. Wilt u er zeker van zijn dat u niks overkomt en dat uiteindelijk het nieuwe stopcontact goed en veilig werkt? Schakel dan een professional in van Elektricien Arnhem –Elektricien Houtman.