De aardlekschakelaar testen of niet? Aardlekschakelaars zijn belangrijk in huis. Ze voorkomen dat er schokken door het huis gaan als er een storing in het elektriciteitsnet is. Sommige mensen denken dat ze niet nodig zijn omdat ze geen elektrische apparaten gebruiken, of omdat ze niet weten wat een aardlekschakelaar precies doet. Toch spelen ze een essentiële rol in het creëren van een veilige woonomgeving. Maar moet u een aardlekschakelaar testen? Of is dit geen verplichting? In deze blog leert u het antwoord op deze vraagstukken kennen. Op deze manier voorkomt u problemen.

 

Is het testen van een aardlekschakelaar een verplichting?

In de eerste plaats is het belangrijk om te weten dat het testen van een aardlekschakelaar verplicht is. Hoewel de meeste aardlekschakelaars automatisch werken en dus geen menselijke input nodig hebben, dient u minimaal twee keer per jaar een test uit te voeren. Als u merkt dat er een storing in uw huis is, of als u ergens een schok voelt, dan is de kans groot dat de aardlekschakelaar al geactiveerd is en dus aan het werk is.

 

Waarom moet u een aardlekschakelaar juist testen?

Het testen van een aardlekschakelaar kan u helpen om eventuele problemen op te sporen en dus sneller op te lossen. Wanneer u een storing in huis hebt, of wanneer u ergens een schok voelt, is het belangrijk om meteen de aardlekschakelaar te testen. Op deze manier weet u zeker dat alles in orde is en dat er geen gevaar meer is. Bovendien bestaan er nog aardlekschakelaars die niet automatisch werken. Deze moet u dan ook zeker testen of zelfs vervangen.

Hoe test ik een aardlekschakelaar?

  • Druk op de letter T.
  • De achterliggende systemen worden uitgeschakeld
  • Zet vervolgens de systemen weer aan
  • Lukt dit niet neem dan contact op met onze professionals.

Al met al is het dus zeker verplicht om een aardlekschakelaar te testen, en is het ook zeer verstandig om dit regelmatig te doen of het testen aan een professional uit te besteden. Onze professionals staan altijd voor u klaar!