Standaard heeft u in huis de mogelijkheid om 230 volt binnen te halen voor het opladen van uw telefoon, het gebruik van elektronische apparatuur, enzovoorts. Er zijn echter situaties denkbaar, waarbij 230 volt niet voldoende is om deze apparaten te kunnen gebruiken. Denk aan een elektrisch koektoestel, een jacuzzi in de tuin, een oplaadpaal voor uw elektrische auto, enzovoorts. In dergelijke situaties heeft u zogenaamd krachtstroom nodig, wat ook aan bedrijven aangeboden wordt. Bedrijven gebruiken immers ook grote apparaten, die aan 230 volt niet voldoende hebben. Krachtstroom kan niet zonder meer in uw woning ontvangen worden, er zullen hiervoor aanpassingen aan uw meterkast moeten worden gedaan.

Het gebruik van krachtstroom lijkt de komende jaren steeds gebruikelijker te worden. De Nederlandse overheid zet in op het verlagen van het gasverbruik in huis, waardoor men sneller overstapt naar een elektrisch kooktoestel.

Uw meterkast geschikt maken voor krachtstroom

Om krachtstroom in huis te kunnen gebruiken, heeft u een 3-faseaansluiting nodig. Standaard is de meterkast in uw woning van een 1-faseaansluiting voorzien. Het plaatsen van een 3-faseaansluiting kunt u in geen geval zelf doen. Allereerst heeft u hier de toestemming van de netbeheerder voor nodig. U kunt zelf een aanvraagprocedure opstarten, of dit aan een elektricien overlaten. De elektricien kan u vervolgens ook helpen bij het plaatsen van de 3-faseaansluiting.

Door een 3-faseaansluiting in uw meterkast te laten plaatsen, kan de apparatuur in huis “tussen de fasen” worden aangesloten. Dit maakt het mogelijk om een spanning van maximaal 400 volt naar apparaten te laten stromen. U zult deze 400 volt niet in uw normale stopcontacten ontvangen. Voor het gebruik van grootstroomverbruikers, die krachtstroom nodig hebben, is een speciaal type stopcontact nodig. Soms wordt krachtstroom ook wel draaistroom genoemd.

Mogelijke wijziging in uw tarieven

Wanneer u ervoor kiest om uw meterkast geschikt te maken voor het ontvangen van krachtstroom in huis, kan dit van invloed zijn op uw energieverbruik. Met krachtstroom ontvangt u meer energie, waardoor uw totale energieverbruik toe zal nemen. Houd er echter rekening mee dat bijvoorbeeld uw gasverbruik zal afnemen, als u de krachtstroom gebruikt voor een elektrisch kooktoestel in de keuken. Per saldo worden uw verbruik op deze manier gecompenseerd. Op de website van uw energieleverancier vindt u meer informatie over de mogelijke verhoging van uw energierekening bij het gebruik van krachtstroom.  

Meer weten over het gebruik van krachtstroom, of draaistroom, in uw woning? Laat u in dat geval informeren door onze elektricien in Arnhem!