Standaard heeft u in huis de mogelijkheid om 230 volt binnen te halen voor het opladen van uw elektronische apparatuur. Er zijn echter situaties denkbaar, waarbij 230 volt niet voldoende is om deze apparaten te kunnen gebruiken. In dit geval heeft u krachstroom als aansluiting nodig. Krachstroom is een elektriciteitsaansluiting met een hoger vermogen dan de standaard. Wanneer u krachtstroom aanlegt beschikt de aansluiting over een vermogen van 400 volt.

Waar is krachstroom voor nodig?

Krachstroom is nodig voor apparaten die meer dan 230 volt nodig hebben. Dit zijn apparaten die dus niet vallen onder de normale huishoudelijke apparaten.  Voorbeelden van deze apparaten zijn:

– Een elektrisch kooktoestel

– Een jacuzzi

– Een elektrische warmtepomp

– Een oplaadpaal voor uw elektrische auto Elektrische auto opladen - Krachstroom

Het gebruik van krachtstroom lijkt de komende jaren steeds gebruikelijker te worden. De Nederlandse overheid zet in op het verlagen van het gasverbruik in huis, waardoor men sneller overstapt naar een elektrisch kooktoestel. Ook wordt het elektrisch rijden gestimuleerd door de Nederlandse overheid. Volgens het CBS zijn het aantal elektrische auto’s in particulier bezit met bijna 10% gestegen tussen 2020 en 2021.

Uw meterkast zelf geschikt maken voor krachtstroom?

Om krachtstroom in huis te kunnen gebruiken, heeft u een 3-faseaansluiting nodig. Standaard is de meterkast in uw woning van een 1-faseaansluiting voorzien. Het plaatsen van een 3-faseaansluiting kunt u in geen geval zelf doen. Allereerst heeft u hier de toestemming van de netbeheerder voor nodig. U kunt zelf een aanvraagprocedure opstarten, of dit aan een elektricien overlaten. De elektricien kan u vervolgens ook helpen bij het plaatsen van de 3-faseaansluiting.

Door een 3-faseaansluiting in uw meterkast te laten plaatsen, kan de apparatuur in huis “tussen de fasen” worden aangesloten. Dit maakt het mogelijk om een spanning van maximaal 400 volt naar apparaten te laten stromen. U zult deze 400 volt niet in uw normale stopcontacten ontvangen. Voor het gebruik van grootstroomverbruikers, die krachtstroom nodig hebben, is een speciaal type stopcontact nodig. Hulp nodig? Onze elektriciens kunnen deze stopcontacten voor u aansluiten.

Uw energierekening na aanleggen krachstroom

Wanneer u ervoor kiest om uw meterkast geschikt te maken voor het ontvangen van krachtstroom in huis, kan dit van invloed zijn op uw energieverbruik. Met krachtstroom ontvangt u meer energie, waardoor uw totale energieverbruik toe zal nemen. Houd er echter rekening mee dat bijvoorbeeld uw gasverbruik zal afnemen, als u de krachtstroom gebruikt voor een elektrisch kooktoestel in de keuken. Per saldo wordt uw verbruik op deze manier gecompenseerd. Op de website van uw energieleverancier vindt u meer informatie over de mogelijke verhoging van uw energierekening bij het gebruik van krachtstroom.

Meer weten over het gebruik van krachtstroom, of draaistroom, in uw woning? Neem dan contact op met JS Elektra!