Voor veel woningbezitters vormt een kortsluiting een van de grootste ergernissen. Niet alleen is het erg lastig om een kortsluiting op te lossen. Ook brengt een kortsluiting verschillende veiligheidsrisico’s met zich mee. Wist u bijvoorbeeld dat een kortsluiting een brand in huis kan veroorzaken? Ook zal een kortsluiting voor een stroomstoring zorgen. Het is erg vervelend als u voor een langere tijd geen stroom in huis kunt gebruiken. In het bijzonder wanneer de kortsluiting in het weekend ontstaat.

Tip: schakel voor het oplossen van een kortsluiting onze spoedelektricien in. De spoedelektricien staat 24 uur per dag en 7 dagen per week voor u klaar om hulp te bieden. Zo kunt u ook op de late avond op onze hulp rekenen bij een kortsluiting in huis!

Ontstaan van een kortsluiting

Een kortsluiting is vaak het gevolg van de binnenzijden van twee elektrakabels, die elkaar raken. Dit kunnen de elektrakabels in oude elektrische apparaten zijn, maar bijvoorbeeld ook kabels tussen uw muren. In het laatste geval is het erg lastig om een kortsluiting zelf te verhelpen. Hoe vindt u immers de precieze plek waar deze kabels zich bevinden? Mocht de kortsluiting veroorzaakt worden door oude elektrische apparaten, dan kunt u deze simpelweg vervangen. U vindt het kapotte apparaat door eerst alle apparaten uit het stopcontact te halen. Schakel vervolgens alle apparaten stuk voor stuk in. Op het moment dat er een nieuwe stroomstoring ontstaat, heeft u de bron van de kortsluiting gevonden.

Gevolgen van een kortsluiting

Op het moment dat de kabels elkaar raken ontstaat er een zeer grote hoeveelheid stroom. Dit zorgt dat de stop uit de groepenkast zal springen, wat een stroomstoring in huis veroorzaakt. Vaak zult u echter blij zijn met dit gevolg, omdat het voorkomt dat de kans op een brand toeneemt. Daarbij kan de grote hoeveelheid stroom het gevolg hebben dat er vonken ontstaan. Die vonken kunnen voor een beginnende brand zorgen, als deze in uw isolatiemateriaal terechtkomen.